Competências empreendedoras

as características requeridas do profissional moderno

Authors

  • Glauco Medeiros Borges Faculdade Capivari - FUCAP
  • Fernanda Kempner Moreira Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC

DOI:

https://doi.org/10.18624/e-tech.v11i1.979

Abstract

Understanding the relationship between the entrepreneur and the competencies that permeate his actions, as well as knowing what exactly the required competencies of entrepreneurs are, is a constant subject in research. Trying to contribute to this understanding, this article aimed to present the entrepreneurial skills evidenced in the literature. This is a theoretical research that searched the Scopus database for articles from the past three years that contained the term Entrepreneurial Skills as a keyword. From the documents read out were the nine main competencies of entrepreneurs: taking advantage of opportunities; ability to take risks; relationship and network of contacts; strategies, planning and goals; administrative competence and search of information; know-how; commitment, persistence and resilience; quality and efficiency; independence and self-confidence. It is important to emphasize that the entrepreneurial characteristics have emerged as a differential, since the organizations look for professionals who undertake not only in their own businesses, but also are intra-entrepreneurs in the organizations in which they work. Therefore, seeking the development of these skills becomes an important element for today's professional. Keywords: Entrepreneurship, Skills, Entrepreneurial Skills.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Glauco Medeiros Borges, Faculdade Capivari - FUCAP

Graduando do curso de Engenharia de Produção na Faculdade Capivari – FUCAP. Possui experiência com projetos de engenharia aplicada nas áreas de redução de custos, melhoria contínua, lean manufacturing, implantação de ferramentas da qualidade, mapeamento de fluxo de valor, projetos de melhoria em linha de produção e equipamentos. É autor de vários artigos científicos nas áreas, com publicações em congressos nacionais e internacionais. Tem como áreas de interesse o estudo do uso da inteligência organizacional como ferramenta de melhoria contínua dentro das organizações. Atualmente é coordenador regional do CREAJr-SC: Regional Tubarão.

Fernanda Kempner Moreira, Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC

Doutoranda do Programa de Pós Graduação em Engenharia e Gestão do Conhecimento (EGC/UFSC). Mestre em Administração pelo Programa de Pós Graduação em Administração da Universidade Federal de Santa Catarina (2011). Especialista em Marketing e Gestão de Pessoas (2002) e Gestão Financeira e Contábil (2008). Graduada em Administração pela Faculdade Estadual de Ciências e Letras de Paranavaí (2001). Membro do Grupo de Pesquisa ENGIN/UFSC (Núcleo de Engenharia da Integração e Governança do Conhecimento para a Inovação). Professora da Faculdade Capivari nas disciplinas Administração da Produção, Sistemas de Produção e Gestão de Pessoas.

Published

2018-12-20

How to Cite

Borges, G. M., & Moreira, F. K. (2018). Competências empreendedoras: as características requeridas do profissional moderno. Revista E-TECH: Tecnologias Para Competitividade Industrial - ISSN - 1983-1838, 11(1), 39–52. https://doi.org/10.18624/e-tech.v11i1.979