Development of reference material in a fish matrix for physicochemical proficiency testing

Authors

  • Marina Zuffo Instituto Senai de Tecnologia
  • Joseane Cristina Bassani
  • Maicon Rodrigo Zangalli
  • Daiane Chiarello
  • Julyana Pittol Martins

DOI:

https://doi.org/10.18624/etech.v15i4.1201

Keywords:

fish; proficiency testing; quality

Abstract

For a sustainable growth and development of the fishing chain, it is necessary to develop solid scientific and technological bases, which help to guarantee the quality of this raw material. One of the most important ways to prove the quality of these products is through analytical determinations. In this context, the development of reference materials for proficiency tests in fish matrix contributes to the scientific, technological and quality improvement of this raw material. This work describes the production steps of a reference material for proficiency tests in fish matrix. The study covers the steps of material selection, preparation and development of short-term homogeneity and stability studies simulating transport conditions. Results were evaluate based on Horwitz standard deviation and standard deviation from the experience with previous rounds of proficiency test programs, providing comparisons between them. It was found that the batch of material produced was homogeneous and remained stable during the stability study, enabling its use in proficiency tests.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Marina Zuffo, Instituto Senai de Tecnologia

Mestre em Ciência e Tecnologia de Alimentos e especialista em Engenharia de Produção. Atua como técnica especialista no Provedor de Ensaio de Proficiência e Produtor de Materiais de Referência do Instituto SENAI/SC de Tecnologia. 

Joseane Cristina Bassani

Mestre em Tecnologia de Processos Químicos e Bioquímicos, especialista em Ciência e Tecnologia de Alimentos e graduada em Engenharia de Alimentos.  Atua como Consultora de Serviços Técnicos Especializados no SENAI Chapecó/SC, sendo coordenadora e responsável técnica do Provedor de Ensaios de Proficiência e Produtor de Materiais de Referência do Instituto SENAI/SC de Tecnologia. 

Maicon Rodrigo Zangalli

Possui graduação em Engenharia de Alimentos com especialização em Engenharia de Produção e atualmente cursa mestrado em Ciência e Tecnologia de Alimentos. Atua no Instituto Senai/SC de Tecnologia e no programa de pós-graduação da Faculdade Senai Chapecó como professor.

Daiane Chiarello

Especialista em Tecnologia e Inovação em Alimentos e graduada em Tecnologia em Alimentos. Atua com técnica especialista no Provedor de Ensaios de Proficiência do Instituto Sebai/SC de Tecnologia. 

Julyana Pittol Martins

Especialista em Gestão da Qualidade e Segurança Alimentar e Tecnologia de Alimentos e graduada em Tecnologia em Alimentos. Atua com técnica especialista no laboratório de microbiologia do Instituto Sebai/SC de Tecnologia.

Downloads

Published

2022-12-30

How to Cite

Zuffo, M., Bassani, J. C. ., Zangalli, M. R., Chiarello, D. ., & Martins, J. P. (2022). Development of reference material in a fish matrix for physicochemical proficiency testing. Revista E-TECH: Tecnologias Para Competitividade Industrial - ISSN - 1983-1838, 15(4). https://doi.org/10.18624/etech.v15i4.1201

Most read articles by the same author(s)