Development of reference material in a fish matrix for physicochemical proficiency testing

Autores

  • Marina Zuffo Instituto Senai de Tecnologia
  • Joseane Cristina Bassani
  • Maicon Rodrigo Zangalli
  • Daiane Chiarello
  • Julyana Pittol Martins

DOI:

https://doi.org/10.18624/etech.v15i4.1201

Palavras-chave:

fish; proficiency testing; quality

Resumo

For the fishery chain’s growth and development to occur sustainably, it is necessary to develop solid scientific and technological bases that help guarantee the quality of this raw material. Analytical results provide one of the main ways to prove the quality of these products. In this context, developing reference materials for proficiency testing in fish matrix contributes to this raw material’s scientific, technological, and quality advancement. This study describes the production steps of a reference material destined for proficiency assays in a fish matrix. The study covers material selection, preparation, and development of homogeneity and short-term stability studies simulating transport conditions. The results were evaluated using Horwitz standard deviation and standard deviation by experience from previous rounds of proficiency testing programs, and comparisons were made between the two. It was found that the batch of material produced was homogeneous and stable during the stability study, enabling its use in proficiency tests.

Downloads

Não há dados estatísticos.

Biografia do Autor

Marina Zuffo, Instituto Senai de Tecnologia

Mestre em Ciência e Tecnologia de Alimentos e especialista em Engenharia de Produção. Atua como técnica especialista no Provedor de Ensaio de Proficiência e Produtor de Materiais de Referência do Instituto SENAI/SC de Tecnologia. 

Joseane Cristina Bassani

Mestre em Tecnologia de Processos Químicos e Bioquímicos, especialista em Ciência e Tecnologia de Alimentos e graduada em Engenharia de Alimentos.  Atua como Consultora de Serviços Técnicos Especializados no SENAI Chapecó/SC, sendo coordenadora e responsável técnica do Provedor de Ensaios de Proficiência e Produtor de Materiais de Referência do Instituto SENAI/SC de Tecnologia. 

Maicon Rodrigo Zangalli

Possui graduação em Engenharia de Alimentos com especialização em Engenharia de Produção e atualmente cursa mestrado em Ciência e Tecnologia de Alimentos. Atua no Instituto Senai/SC de Tecnologia e no programa de pós-graduação da Faculdade Senai Chapecó como professor.

Daiane Chiarello

Especialista em Tecnologia e Inovação em Alimentos e graduada em Tecnologia em Alimentos. Atua com técnica especialista no Provedor de Ensaios de Proficiência do Instituto Sebai/SC de Tecnologia. 

Julyana Pittol Martins

Especialista em Gestão da Qualidade e Segurança Alimentar e Tecnologia de Alimentos e graduada em Tecnologia em Alimentos. Atua com técnica especialista no laboratório de microbiologia do Instituto Sebai/SC de Tecnologia.

Downloads

Publicado

2022-12-30

Como Citar

Zuffo, M., Bassani, J. C. ., Zangalli, M. R., Chiarello, D. ., & Martins, J. P. (2022). Development of reference material in a fish matrix for physicochemical proficiency testing. Revista E-TECH: Tecnologias Para Competitividade Industrial - ISSN - 1983-1838, 15(4). https://doi.org/10.18624/etech.v15i4.1201

Artigos mais lidos pelo mesmo(s) autor(es)